| Afdrukken |

Wanneer de plechtigheid in de aula is afgelopen, wordt de kist naar de invoerruimte gebracht. Dit is de ruimte waar de crematieovens staan. Op verzoek van de nabestaanden kunnen de bloemen en bloemstukken naar het columbarium worden gebracht. Het columbarium is het gedeelte waar de asbussen staan.

bloemenveldBloemenveld 
Ook kunnen de bloemen en bloemstukken naar eenloemenheuvel of tafel worden gebracht. Elk crematorium heeft zijn eigen voorzieningen op dit gebied. Men   kan overigens de bloemen ook meenemen of laten vernietigen. Een andere mogelijkheid is de bloemen bij de kist te laten. De kaartjes en de rouwlinten van de bloemstukken gaan terug naar de nabestaanden. Ook worden soms een paar bloemen samengebonden voor de familie.


Registratie en identicifactie

Voordat de kist wordt ingevoerd, controleert een medewerker van het crematorium enkele documenten. Dit zijn het gemeentelijk verlof tot verbranding (WLB. art.11) en het document met het registratienummer (WLB. art.8 lid 2). De medewerker controleert de namen en het nummer van het document en van de kist. Zijn de documenten niet aanwezig of de nummers niet identiek, dan mag er niet worden gecremeerd. Na controle van de documenten komt er een vuurvast steentje op de kist. Het stoffelijk overschot moet volgens de Wet op de lijkbezorging worden voorzien van een vuurvast identiteitssteentje.

vuurvast_crematiesteentje

Vuurvast identiteitssteentje
Op dit steentje staat een uniek nummer, het zgn. crematie identificatie-nummer.
Dit nummer moet ook worden aangebracht op de kist of de lijkwade/-omhulsel. Hiervoor wordt meestal een sticker gebruikt met daarop hetzelfde nummer als op het steentje. Het vuurvaste steentje blijft bij de kist tot de daadwerkelijke crematie heeft plaats gevonden en wordt met de as bewaard. Als er tot verstrooiing wordt overgegaan wordt het steentje uit de as verwijderd.

Bij een crematie of begrafenis wordt het nummer van de sticker in een register en/of archief opgenomen. In dit register wordt naast het nummer (eigen nummer bij veel crematoria) ook de naam en de geboorte- en overlijdensdatum van de overledene vermeld.  In veel crematoria in Nederland wordt naast het vuurvaste identiteitssteentje dat meegeleverd wordt in de doodskist ook een eigen identificatiesteentje gebruikt. Dat gebeurt wanneer de kist in de crematieoven wordt ingevoerd. Ook dit eigen vuurvast identiteitssteentje heeft een nummer. Dit steentje wordt bewaard in de asbus ter identificatie van de as. Het eerder vermelde meegeleverde steentje in de kist wordt verwijderd uit de as.

De invoerruimte

invoer_kist_in_crematieoven_crematorium_dierenDe invoerruimte
Ter bescherming van milieu en oven worden de eventueel aanwezige plastic of metalen handvatten van de kist verwijderd. Bij een temperatuur van tussen de 400°C en 700°C, afhankelijk van het soort oven, wordt de kist tezamen met het vuurvaste steentje in de oven ingevoerd.
De meeste crematieovens zijn computergestuurd, zodat het proces verder vrijwel geheel automatisch verloopt. In een agenda of een daarvoor speciaal aangemaakt document worden ter dubbele controle en archivering de naam van de overledene, dag van overlijden, registratie/ documentnummer, nummer van het identificatie steentje en tijd van invoer en ruiming genoteerd en ondertekend door de dienstdoende medewerker.
Het cremeren duurt, mede afhankelijk van het soort oven, tussen de anderhalf en 4 uur en vindt in principe direct na de crematieplechtigheid plaats.

 
Het ruimen van de oven
Nadat de crematie is voltooid wordt de oven geruimd. De aanwezige as en metaalresten worden opgevangen in een aspan, een soort opvanglade. Na afkoeling van de as worden eerst de metaalresten verwijderd. Dit kunnen de metalen resten van de kist zijn, maar ook resten van sieraden, het gebit of andere prothesen. Deze metaalresten worden in vrijwel elk crematorium apart bewaard en regelmatig opgehaald door een bedrijf dat deze metalen verder verwerkt. De opbrengst hiervan wordt elk jaar aan een goed doel toegewezen, zoals bijvoorbeeld het Rode Kruis of het Aidsfonds.
cremulator_as_vermaler
Ascremulator
De van metaalresten ontdane as gaat vervolgens door een ascremulator. Dit is een soort centrifuge, waarin de asresten als het ware fijn gemalen worden door middel van 2 of meer stalen ballen. Via een zeef komt de as uit de cremulator in de asbus.
asbusAsbus
De asbus wordt voorzien van de gegevens van de overledene en de gegevens van het crematorium. Deze gegevens dienen onuitwisbaar te zijn en worden daarom meestal in het deksel geponst. In deze asbus wordt de as van de overledene minimaal een maand bewaard in het crematorium.

 

Terug naar inhoudsopgave Cremeren
Terug naar inhoudsopgave Uitvaart encyclopedie

 

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.