| Afdrukken |

Bankrekeningnummers
Hoe banken daadwerkelijk handelen na het overlijden van een (mede) rekeninghouder verschilt van bank tot bank en soms zelfs van plaats tot plaats.
De ING (voorheen Postbank) handelt ten aanzien van rekeninghouders als volgt:
Bankrekeningnummer(s) op 1 naam worden na overlijden geblokkeerd, tevens vervallen alle verleende machtigingen aan bank en derden. Het opheffen van de blokkade kan alleen gebeuren door een verklaring van erfrecht .
Machtigingen tot automatische incasso lopen bij deze rekeningen overigens wel door.
Bankrekening op 2 namen ( de zogenoemde en/of rekening) worden in de regel niet geblokkeerd na overlijden van een van de rekeninghouders.


Banken
Bij de meeste banken is het zo dat wanneer er meer dan € 1250,- op de rekening staat, men een verklaring van erfrecht nodig heeft om het geld te kunnen opnemen. Machtigingen voor personen en instellingen vervallen. Betalingen voor lopende rekeningen als gas, licht, water etc. blijven de banken meestal wel verzorgen.

Bij de meeste banken is een folder te verkrijgen met informatie voor de nabestaanden, men kan natuurlijk ook persoonlijke informatie verkrijgen.

Gezien het bovenstaande is het zeer aan te raden zich te laten informeren bij de bank omtrent de regelingen t.a.v. rekeningen, deposito's, effecten etc. na overlijden. Overigens zal doorgaans blijken dat alleen degene die beschikt over een verklaring van erfrecht rechtsgeldig kan beschikken over alle tegoeden op bankrekeningnummers. Immers deze persoon mag over de gehele erfenis beschikken.


Verschil machtigingen aan bank en machtigingen tot automatische incasso- betalingen

Omdat hier nogal wat misverstanden over bestaan, volgt hieronder een nadere toelichting.
Bij een machtiging aan de bank geeft de rekeninghouder zelf aan de bank opdracht om periodieke betalingen te doen, zoals de huur, de hypotheek en/of giften. De rekeninghouder vraagt dus aan de bank of deze 'automatisch' een vast bedrag op de door de rekeninghouder aangegeven rekening willen storten.
Machtigingen tot automatische incasso's zijn toestemmingen aan bedrijven en/of organisaties om regelmatig aan hen verschuldigde bedragen van uw rekening af te schrijven. Bijvoorbeeld de betaling van water, gas en/of tijdschrift-abonnementen. Het stopzetten van deze 'betalingen' moet via het intrekken van de machting tot automatische betaling bij deze bedrijven zelf. 


Pincode

Het is zeer aan te raden een pincode nergens in te vermelden, ook niet ten behoeve van nabestaanden. De pincode is namelijk rekening /persoons-gebonden. Het bekend zijn en/of maken van de pincode in welke vorm en aan wie dan ook, kan leiden tot misbruik. Als er een en/of rekening is dan beschikt de andere mederekeninghouder immers al over een eigen pincode/pas t.b.v. de gezamenlijke rekening. Hij of zij heeft de pincode dan ook niet nodig. Is er een gemachtigde, dan moet er rekening mee gehouden worden dat machtigingen direct na overlijden van de rekeninghouder vervallen.

Terug naar inhoudsopgave Na een overlijden

Terug naar inhoudsopgave
Uitvaart encyclopedie 

 

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.