Praten over levenseinde


Brochure helpt bij gesprek tussen patiënt en arts over levenseinde

Praten met de dokter over de laatste fase van het leven gebeurt vaak te laat. Met als gevolg teleurstellingen, onbegrip en het gevoel bij patiënten en hun familie dat het te laat is voor wezenlijke besluiten. Acht organisaties brengen vandaag de publieksbrochure Spreek op tijd over uw levenseinde uit. Deze biedt hulp om met de dokter in gesprek te gaan over wensen, verwachtingen en mogelijkheden aan het einde van het leven.

‘Maak wederzijdse wensen, verwachtingen en mogelijkheden bespreekbaar voordat het te laat is’. Dat is het credo van acht samenwerkende organisaties voor patiënten, ouderen en artsen. Om patiënten op weg te helpen hebben ze gezamenlijk de publieksbrochure Spreek op tijd over uw levenseinde uitgebracht. De brochure biedt voorbeeldvragen om patiënten te helpen tijdig in gesprek te gaan met hun dokter. Verder bevat de brochure informatie over wilsverklaringen, zorgmogelijkheden aan het einde van het leven (palliatieve zorg) en euthanasie.

De patiëntenbrochure is een vervolg op de vorig jaar uitgebrachte artsenbrochure. Nu hebben artsen en patiënten samen een instrument in handen om met elkaar het moeilijke gesprek over het levenseinde aan te gaan, zonder misverstanden. De patiëntenbrochure wordt officieel aangeboden op 14 juni 2012 tijdens het KNMG-symposium 'Geef nooit op?' waar gediscussieerd zal worden over doorbehandelen in de laatste levensfase.

Samenwerkende organisaties: artsenfederatie KNMG, de patiëntenorganisaties NFK, NPCF, NPV en NVVE en de seniorenbelangenbehartigers ANBO, Unie KBO en PCOB.

Lees ook interview met arts en patiënt over gesprek levenseinde:

  • Annelies vecht tegen leukemie: "Als je aan het einde van je leven staat moet je zo mogelijk zelf kunnen kiezen"
  • Huisarts Marith Rebel-Volp: "Mijn ervaring is dat de meeste patiënten opgelucht zijn als ik hen vraag waar ze bang voor zijn en wat hun ideeën zijn over de laatste fase."

Download

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.